Kölln húsgombóc rösztiburgonyával és vörösáfonyás Chutney-val

Kölln húsgombóc rösztiburgonyával és vörösáfonyás Chutney-val
clock

Mennyiség

Hozzávalók

A húsgombócokhoz:

  • ½ csokor petrezselyem,
  • 600 g darált marhahús,
  • 5 ek. Kölln finomszemű zabpehely,
  • 2 tojás,
  • 100 ml tej,
  • 1 tk. méz,
  • egy kis só,
  • némi bors,
  • 6 ek. növényi olaj.

 

A vörösáfonyás Chutney-hoz:

  • 150 g hagyma,
  • 1 piros chili paprika,
  • 500 g alma,
  • 150 g méz,
  • 1 ek. Kölln finomszemű zabpehely,
  • 80 ml fehér balzsamecet,
  • 100-150 ml almalé,
  • 150 g friss vörösáfonya.

 

 

A rösztiburgonyához:

Elkészítés

Mossuk meg és szárazon vágjuk apró a petrezselymet. A darált húst, zabpelyhet, tojást, petrezselymet, a tejet és a mézet keverjük össze jól egy edényben. Fűszerezzük sóval és borssal. Majd formázzunk belőle húsgolyókat. 2 ek. olajat egy serpenyőben kezdjünk el melegíteni, majd közepes lángon kb. 8 percig egyenletesen süssük ki a gombócokat.
A Chutney-hoz megpucoljuk és felkockázzuk a hagymát. Magozzuk ki a chilit és vágjuk apróra. Hámozzuk meg az almát, negyedeljük fel (szabaduljunk meg a magháztól) és vágjuk apró kockákra. Egy serpenyőben kezdjük el melegíteni a mézet. Adjuk hozzá a hagymát, chili paprikát, almát, zabpelyhet és a balzsamecetet és folyamatos kevergetés mellett közepes lángon főzzük 15-20 percig. Majd keverjük bele a vörösáfonyát és ismét forraljuk fel, tetszés szerint sóval és borssal fűszerezzük.
Hámozzuk meg a burgonyát és tegyük egy tál vízbe, hogy ne színeződjön be. Hámozzuk meg a hagymát és vágjuk finom csíkokra. Ezután egy nagylyukú reszelővel reszeljük le a burgonyát. A lereszelt burgonyáról a vizet egy konyharuha segítségével itassuk fel.
Ízlésünk szerint fűszerezzük a burgonyát, hagymát és a Kölln zabpelyhet. Forró serpenyőben (közepes hőfokon) a rösztiburgonya mindkét oldalát süssük meg a maradék olajban. A rösztiburgonyáról itassuk fel egy konyhai törlőkendővel az olajat és tálaljuk a húsgombóccal és a Chutney-val.