Kölln Majom-kenyér

Kölln Majom-kenyér
clock

Elkészítési idő

20 perc (várakozási idő nélkül)
clock

Mennyiség

Hozzávalók

A tésztához:

  • 250 ml tej vagy tejhelyettesítő,
  • 1 csomag száraz élesztő,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 100 g Kölln finomszemű zabpehely,
  • 300 g liszt,
  • némi liszt a munkafelülethez,
  • 1 tk. só,
  • 20 g vaj a tésztához (további némi vaj a formához).

A mázhoz:

  • 75 g barna cukor,
  • 2 tk. őrölt fahéj,
  • 40-50 g vaj.

Elkészítés

Melegítsük fel a tejet és benne kevergetve oldjuk fel a cukrot és az élesztőt. A zabpelyhet, lisztet és a sót keverjük össze. Az élesztőkeveréket a vajjal fokozatosan adjuk hozzá a lisztkeverékhez, majd gyúrjuk össze sima tésztává.
Hagyjuk letakarva egy meleg helyen a tésztát kelni kb. 1 óráig.
Egy kuglóf alakú sütőformát (Ø 25 cm) vajazzunk ki. A vajat olvasszuk fel, majd hagyjuk hűlni. Keverjük össze a cukrot a fahéjjal.
Terítsük ki a tésztát a lisztezett munkafelületre és 3 kb. 30 cm hosszú tésztacsíkokat formáljunk belőle. Vágjunk le a csíkokból apró darabokat és formáljuk golyókká őket, majd mártogassuk bele az olvasztott vajba. Ezután forgassuk bele a golyókat a fahéjas cukorba, majd tegyük a kuglóf formába. Fedjük le ismét és hagyjuk pihenni kb. 30 percig. Tegyük a sütőbe és süssük a megadott ideig.

Alsó- / felső sütés: 180 °C
Légkeveréses sütés: 160 °C
Sütési idő: kb. 35 perc
Elkészítési idő: 20 perc (várakozási idő nélkül)

Tippünk: Amennyiben nincs kéznél kuglóf forma, kenyér sütő formát is használhatunk.